klímatisztítás

Klímás blog A klimamosas.hu
szakmai cikk gyűjteménye

Irodai klímák beállítása

A munkahelyi klímák használata és beállítása gyakran ad okot vitára a kollegák között. A súrlódások fő tárgya álltalában a beállított hőfok, a huzat és a klíma okozta irritációk, melyek egy része a huzatnak, más része a karbantartás hiányának tudható be.

Az irodai klímahasználat kompromisszumokat igényel.

A huzat

A huzat mértéke és iránya állítható a klíma távirányítójának a segítségével. A ventilátor ereje álltalában egy 3-4 fokos skálán állítható, illetve bizonyos modelleknél elérhető a QUIET azaz csendes üzemmód, ahol nagyon alacsony sebességen forog a ventilátor, a JET vagy TURBO, azaz extra nagy sebességű fokozat és az AUTO azaz a beállított és valós hőfok arányában automatikusan változó ventilátor sebesség.

A huzat iránya le és fel, illetve bizonyos készülékeken jobbra-balra is állítható a távirányító segítségével. Azokon a modelleken ahol az oldal irányú légterelés nem vezérelhető, ott ezt manuálisan lehet beállítani.
Mivel a klíma légterelési lehetőségei korlátozottak, lehetőség van a burkolatra szerelhető, nagyobb légterelő lemezek használatára is.

Univerzális klíma légterelő.

A közvetlen huzat mellett számolni kell a helységben olyan „szeles” sarkokkal, ahol a klíma által megkeringetett levegő fordul. Ezek a nehezebben kezelhető problémái a klíma keltette huzatnak, ami nem csak nyáron, de télen fűtésnél is problémát okoznak, sőt ez utóbbi a nehezebben kezelhető.

Fűtési üzemben a klímából kifújt meleg levegőt lehetőség szerint a padló közelébe kell juttatni, mivel a fizika törvényei miatt a meleg levegő felfelé szál. Ha ez nem sikerül akkor a padló közelében hideg lesz, a mennyezet alatt pedig meleg. Ahhoz, hogy elkerüljük a helységben a hőmérséklet rétegződést, lefelé irányított légterelőre és nagy ventilátorsebességre van szükség, ami szűkre szabja a huzat érzet csökkentésének lehetőségeit.

Megoldás lehet az aktív munkaidőhöz igazított klímahasználat. Tehát munkaidő előtt és a szünetekben intenzív hűtés és fűtés, az aktív munkaidőben, pedig egy visszafogottabb klíma használat.

A hőmérséklet

Az ideális munkahelyi hőmérséklet beállítását bizonyos határokon belül a kívánt alsó értékhez kell igazítani. Felöltözni több lehetőség van mint levetkőzni. Illetve a nagyobb fűtési igényeket kis teljesítményű elektoros fűtőtestekkel, akár irodai asztalonként is lehet kompenzálni.

A karbantartás hiányából adódó irritációk

Az elhanyagolt klímák szem és nyálkahártya irritációkat okozhatnak, idővel pedig kellemetlen szagot árasztanak. Van aki érzékenyebb, van aki kevésbé, de ha az érzékenyebb kollégákhoz van igazítva a klímatisztítás sűrűsége és minősége, akkor biztosra vehető, hogy a kevésbé érzékenyek soha nem jutnak el az elégedetlenkedés fázisába.

A klíma szűrőinek rendszeres kiporolása hasznos, de ettől még nem lesz tiszta a készülék, úgy ahogy a beltéri egységbe fújt citrom illatú aeroszoloktól sem. A klíma vegyszeres, vizes mosásával lehet eltávolítani a lerakódott szennyeződéseket, a megtelepedett penészt és biofilmet, amik a kellemetlen szagok forrása és az irritációk okozói.