klímatisztítás

Klímás blog A klimamosas.hu
szakmai cikk gyűjteménye

Fan-coil tisztítás

A hűtésre és fűtésre használt fan-coilok, a szűrő rendszeres portalanítása mellett, időnként alaposabb tisztításra is szorulnak. Karbantartás hiányában lecsökken a teljesítményük és rontják a helység levegőjét, azaz, kialakul, majd észrevétlenül megszokottá válik az iroda szag. Kis krákogással, vagy valami más, enyhe allergiás tünetekkel, sokáig együtt lehet élni, de minek, ha nem muszáj?

Koszos fan-coil
Parapet fan-coil burkolatok tisztítás közben

Típusonként változó szennyeződések

A fan-coilokat nagy általánosságban két féle képen telepítik. Állítva parapet magasságba, vagy a fektetve a mennyezet alá szerelve. Fűtésnél is van különbség köztük, de hűtés közben mind a két telepítési módban másként szennyeződik a gépek belseje.

Koszos fan-coil
A parapet fan-coil szűrőjéből pereg ki a por és a fekete dízel korom

A parapet fan-coilok a talajhoz közel szívják be a levegőt ezáltal kissé olyanok, mint a konyhapult aljába épített morzsa porszívó. Sokkal gyorsabban koszolódik a szűrőjük, sokkal több port engednek át magukon. Ha nincsenek rendszeresen tisztítva a szűrőik, egy idő után elkezdik onnan szívni a levegőt, ahonnan könnyebben jön. A szűrő mellől, a fal felől, a burkolat résein, stb. Minél koszosabb egy parapet fan-coil szűrője, annál koszosabb a gép belseje.

Koszos fan-coil
Fölülről mindenféle morzsa és kosz belepotyog

A mennyezeti fan-coiloknak nagyon nagy felületű a kondenztálcájának hossza megegyezik a gép szélességével és nagyjából 30-40cm széles szokott lenni. Ilyen tekintélyes méretű, nedves felületen sok por meg tud tapadni és ha még jól is szintezték a gépet, akkor is könnyen alakul ki egy kis pangó víz a hőcserélő alatt.

Szennyezett fan-coil kondenztálcája
Légcsatornázható fan-coil belseje egy bevásárló központban

A split klímákhoz hasonlóan, a fan-coilok tisztítását is klímamosás technológiával végezzük. A burkolat eltávolítása után egy klímatisztító vegyszerrel kezeljük a hőcserélőt és a kondenztálcát, majd magas nyomású vízsugárral megtisztítjuk és átöblítjük a felületeket.

Szennyezett fan-coil kondenztálcája
Fan-coil belseje mosás közben.

Kérjen egyedi ajánlatot fan-coil tisztításra: