klímatisztítás

Klímás blog A klimamosas.hu
szakmai cikk gyűjteménye

Ki fizeti az albérleti klíma tisztítását?

Légkondicionált lakás kiadáskor egy kifogástalanul működő, tiszta készüléket kell kapnia a bérlőnek. Tehát az első klímatisztítást a lakás kiadója fizeti. Amennyiben a bérbeadási szerződés nem tér ki erre, az összes többi karbantartást a bérlőnek kell fizetnie.

Ez eddig tiszta és egyértelmű, de mi van akkor, ….

… ha a lakással átadott klíma, bár számlával igazolható módon ki lett tisztítva, mégis érezhetően koszos, az első bekapcsolásnál?

Üzemen kívül nem szennyeződik a klíma, tehát, ha nem volt használva a készülék, akkor belül tiszta marad és a tetejére rakódott minimális poron kívül nem is szennyeződhetett. Ilyen esetben a bérbeadónak egyrész érdemes reklamálni a megbízott klímaszerelő cégnél, másrészt ajánlom, hogy keressen egy olyan klímaszerelőt, aki ellenőrizhető módon, ténylegesen elvégzi a feladatot.

… ha a bérlő egyáltalán nem használja a klímát?

Üzemen kívül nem szennyeződik a klíma, így ha nem kapcsolta be, karbantartást sem igényel.

… ha az extra jótállási idő megtartásához szükséges a karbantartás?

A klímatisztítás gyakoriságát a használat intenzitása határozza meg. A jótállás megtartásához szükséges évenkénti 2 karbantartás az esetek egy igen jelentős hányadában felesleges, így ez egyértelműen a tulajdonos érdeke, illetve az ő döntése, hogy szeretne-e élni ezzel a lehetőséggel, vagy sem.

… ha meghibásodik a klíma?

A törvény szerint a javítás a bérlőt terheli, a javíthatatlan készülék cseréje pedig a bérbeadót terheli.
Egy 10 éves, hanyagul karbantartott, vagy az egyébként gyakori szerelési hiba miatt tönkrement klíma javítása viszonylag ritkán gazdaságos. Tipikus probléma a hűtőközeg szivárgás, ami az olcsó klímaszerelők jellegzetes telepítési hibája, amit a szintén olcsó szerelők egy gáztöltéssel orvosolnak. Ennek a kombónak a rövid távú következménye, hogy az eleve rossz klíma kis szerencsével még egy nyarat kibír a bérlő terhére, a hosszú távú következménye, hogy így sokkal hamarabb kell lecserélni a bérbeadó terhére, tehát mindenki rosszul jár.

… ha a koszos klíma miatt megbetegszik a bérlő?

Ki a felelős?

Bérbeadóknak

A későbbi viták és egy esetleges felelősségre vonás megelőzése érdekében a klímatisztítást és annak elmaradásának következményeit foglalják bele a bérleti szerződésbe. Bérleti szerződés módosítására meglévő bérlő esetében is van lehetőség. Minden esetben kérjen számlát az elvégzett munkáról, amivel igazolni tudja, hogy megfelet a kötelezettségének.

Bérlőknek

Saját egészsége és komfortja érdekében előre tisztázza a légkondicionált lakás bérleti feltételeit. Ha bizonytalannak látja a klímatisztítás minőségét, akkor inkább vegye a saját kezébe a szervezését.

Saját ügyfélkörömben előfordul, hogy a bérlő fizet, vagy a bérbeadó fizet, de olyan is előfordul, hogy elosztják a költségeket. Mindkét félnek érdeke fűződik ahhoz, hogy a lakás komfortját biztosító légkondi biztonságosan és hosszú távon használható maradjon.

Rendelje meg klímája vizes, vegyszeres mosását:

klímatisztítás