klímatisztítás

klimamosas.hu a professzionális klímatisztítás

Hogyan kerül állatok szőre a klímába?

Sehogy. A klímába, csak úgy magától nem kerül állatszőr.
Több ezer klíma szétszerelése után, az a tapasztalatom, hogy a klíma nem kavarja fel a padlóról az elhullott szőrszálakat, sem a kutya, sem a macska, sem a tengerimalac, sem a csincsilla szőrt.

A szőrszálhasogató kérdés egy konkurens klímaszerelő cég hirdetése alapján merült fel, akik így próbáltak klímatisztítást reklámozni kisállattartóknak és ha már előkerült az állatszőr és a klíma viszonya, érdemes a témát kitárgyalni, mert ha maga a szőrszál nem is kerülhet a klímába, azért az állattartás, különböző módokon nyomot hagy a légkondik belsejében.

klímatisztítás irodában

Bundás állatok

Az elhullajtott szőrszál túl nehéz ahhoz, hogy a klíma huzata felkapja a padlóról és megreptesse a szobába, ezért ilyen módon nem kerülhet a légkondi belsejébe. Ha pedig valamilyen módon, felülről hullana bele valamilyen szőr, azt a kompakt szűrők megfognák így egyszerű lenne az eltávolítása.

Az állatok szőrszálainak vége töredezik és finom por formájában, az állat fajtájától és méretétől függően növeli a házi por mennyiségét. A szőrből képződő finom szaru por száraz és a legkisebb huzat, így a klíma is felkavarja. Mint a legtöbb finom port, ezt sem képes megfogni, a klíma hőcserélőjét védő, nagyobb lebegő szennyeződésekre tervezett kompakt szűrő.

A szaru por, a klíma ventilátorán világos lerakódást képez és nagyban gyorsítja a klíma penészedését.

Akváriumi állatok

Az akváriumi állatok minimális hatással vannak a klímára, illetve inkább a gazdájuktól függ, hogy mennyire van tisztán tartva a vizük. Inkább maga az akvárium van hatással a klímára, az által, hogy emeli a lakás levegőjének páratartalmát. Egy akvárium, ami az esetek többségében még le is van fedve, nem jelent nagy penészedési kockázatot, de több, főleg nyitott akvárium, már észrevehető hatást gyakorol a ventilátor állapotára.

Személyes élményeim alapján, az eddigi legszennyezettebb klímával egy egyetemi labor, kb. 100 kicsi akváriuma között találkoztam, ahol a rendkívül magas páratartalomnak is köszönhetően, termő testet növesztett egy gomba a kondenztálca aljában.

Papagájok

A madarak és főleg az olyan nagytestű papagájok, mint például az arapapagáj, toll púdert termelnek, ez a finom, világos por minden szárnycsapásnál a levegőbe kerül. Bár a tollpúder és a klíma viszonyáról kisebb merítéssel rendelkezem, észrevételeim szerint a tollpúder kevésbé penészedik, de ugyan úgy lerakódik a klíma ventilátorán, mint a házi por.

Egyre több olyan ügyfelem van, aki a lakás klímáját, a magasabb hőmérsékletre érzékeny a nyúl, vagy csincsilla igényeihez alakítja. Az ilyen lakásokban rendszerint sokat megy a klíma, és az állatok meghűlése illetve a szemgyulladás elkerülése miatt, inkább DRY üzemmódot használnak, ezért és az állatok bundájából keletkező por miatt, a levegő minőségétől függetlenül, tapasztalataim szerint minden évben indokolt a klímatisztítás.

klímatisztítás Budapesten - kattintson a képre